Ljudabsorberande tyger och akustik i padelhallar

Vi levererar akustiska ljudabsorberande tyger som scenmolton och draperier till padelhallar runt om i Norden sedan 2014-15. Utöver akustiska textiler levererar vi ljudabsorbenter, nålfiltsmattor och textilplattor som ligger runt om banorna i padelhallen och vi har bra tillbehör för att enkelt få din padelarena klar för spel. Vi har 2020-2023 levererat till ungefär en idrottshall eller padelhall i veckan så vi kan säkert hitta en arena i närheten av dig om du vill se och höra det akustiska resultatet. Läs nedan hur vi kan hjälpa dig med akustiken i din padelhall!

Please press here if you want to read about our acoustic products to padel halls in English.

Ljudabsorbering i padelhallar

Vi har varit involverade i akustik till padelhallar sedan padel introducerades i Sverige. Vi var tidiga leverantörer till de som bygger kompletta arenor åt andra kunder och sig själva. Dessa producenter har vi fortfarande ett mycket bra samarbete med för att fixa akustiken snabbt och enkelt. Eventgross har kunskap och mångårig erfarenhet av akustiska material då Eventgross kommer från en akustisk bakgrund och har många intressanta och effektiva lösningar till offentliga lokaler, padelhallar och andra idrottsanläggnigar.

Eventgross är sprunget ur ett akustiskt bolag och har alltid haft en akustisk del. Sedan 2014 har den den akustiska delen ständigt ökat. Våra stora produkter till padelhallar är akustikdukar och ljudabsorberande tyger samt golv till padelhallar.

akustik padel padelhall ljudabsorberande tyg golv nålfiltsmatta
Akustik i padelhall – Ljudabsorberande tyger och nålfiltsmatta

JUST NU!

Vi har en större order på tyger med special infärgning till viss färg. Textilen är en variant av molton med extra högt brandskydd. Vi jobbar kontinuerligt med dessa typer av lösningar, så har du behov av speciell färg eller högre brandskydd så kan vi detta på våra fem fingrar.

Nu syr vi 150 tyger i moltontyg med färgen grå 72 till en arena som finns i stockholmsområdet. Höjden är knappt 10 meter.

Nuvarande projekt i vår sömnad är en ljusgrå scenmolton till en 7000 m2 stor padelhall där vi även levererar textilplattor och ljudabsorbenter till taket. Vi är övertygande om att detta kommer bli en grym arena!

KLART! 25 tyger i ljusgrått till en mindre men väldigt exklusiv arena.

KLART! 70 tyger med många olika höjder till ett känt varumärke. Kunden har valt svart moltontyg för att matcha deras logga.

KLART! Just nu syr vi på runt 100 st tyger med 8 meters höjd i grå 72, den klassiska färgen till padelhallar.

KLART! Samtidigt syr vi ca 150 tyger till en padelhall i Västerås, 14 meters  höjd är det på dessa tyger.

KLART! I sömnaden nu har vi 60 tyger till en nio meter hög padelhall utanför Norrköping. Den sys upp i klassisk grå 72 vilket är det vanligaste färgen till padelhallar i Sverige. Den sys upp i våra lokaler i Vaggeryd för att inte bara hålla högsta kvalité på textilen utan även sömnaden.

KLART!  100 stycken akustiska, ljudabsorberande tyger till en premium padelhall i Göteborg. Hallen är 11 meter hög och kommer ha mörkgrå veckade akustiktyger runt hela padelhallen. Sömnaden sker i våra egna lokaler för snabb och flexibel produktion. Monteringen i arenan sker av en kollega till oss i branchen.

akustik padel padelhall ljudabsorberande tyg golv nålfiltsmatta
Akustik i padelhall – Nålfiltsmatta och Ljudabsorbrande textiler

Vi levererar varje år stora mängder material, så vill ni ha referenser så kan vi med stor säkerhet guida dig till en lokal nära dig med våra akustiska produkter. På bilden ser du en mycket trevlig padelhall i Nybro som installerat scenmolton för att absorbera ljuden från padel.

-Tyget har för oss fått betydligt lugnare miljö och dämpat ljudet i lokalen. Även en ro i lokalen som ger besökarna en härlig känsla.

Ljudabsorberande tyg – Scenmolton

Ljudabsorberande tyg padelhall scenmolton.
Scenmolton – Ett vanligt tyg i padelhallar

Eventgross jobbar med Europas största väveri för det ljudabsorberande tyget Scenmolton, vilket ger garantier för att akustiktyget håller länge och fungerar som det ska. Akustiktyget är uppbyggt för att absorbera ljud till motsats till andra tillverkare där utseendet kan se lika ut men det finns skillnader i ljudabsorbering och hållbarhet.

Fördelen med det väveri vi exklusivt jobbar med är att de konrollerar hela kedjan. De äger spinneriet som spinner tråden, väveriet som väver tygerna och färgeriet som färger och flamskyddsimpregnerar de ljudabsorberande textilerna. På så vis köps rå bomull med hög kvalité in som gör att tygerna får lång hållbarhet och bästa ljudabsorbering. Vill du ha en egen färg på akustikskynkena runt banan så kan vi lösa det vid beställning av minst 500 löpmeter.

Väveriet vi jobbar med har en stor solcellspark på taket och har under årens lopp kunnat producera en stor del av sin energi till vävningen genom denna. Väveriet har ett sunt miljötänk och flamskyddsimpregneringen är ett miljöanpassat salt. Här hittar du färger och information om scenmolton.

Wave-upphängning

Vill du att tygerna hänger jämnt veckade över hela väggytan? Inga problem, det är inte tygerna i sig utan själva upphängningen som gör det. Du behöver inte plastdetaljer och aluminiumskenor för detta utan vi har mycket enkel och hållbar lösning som du kan köpa själv och montera upp. Enklare, billigare men framförallt hållbarare lösning än vanliga skenor. Hör av dig så ger vi dig info om detta!

Ljudabsorberande och avdelande

Ofta vill du kunna dela av olika delar i din padelhall. Det kan röra sig om att skilja entrén, fiket eller konferensrummet från padelbanorna. Detta kan du göra med olika tyger som har akustiska, mörkläggande eller transparenta egenskaper. Vi har skenor som gör att du kan dra tygerna lätt och smidigt och vi har sömnad i våra egna lokaler där vi måttanpassar draperier och gardiner till mänger av kunder varje år.

Dölj med hjälp av akustiktyg

Ljudabsorberande textil tyg padel padelhall akustik tyg
Ljudabsorberande akustiks tyg i padelhall

Montera tyger i padelhallar är inte bara för att de ska vara akustiska och absorbera ljud. De kan även dölja väggar som inte är snygga. Detta sparar tid vid installationen och minimerar kostnaden. Vi har många kunder som köpt tyger just för att dölja mindre snygga, gamla industriväggar.

Har du ett fik, konferensrum eller utrymmen till att göra event har vi flamskyddade textiler till detta. Vi har tyger för permanent installation som slöjor, voile, mörkläggande eller bara snygga och lättskötta tyger som ska hänga problemfritt i många år. Vi har lagt våra akustiska tyger här.

Flamskyddade akustiska tyger i padelhallar

Textil padelhall ljud akustik
Ljudabsorberande och flamskyddad textil till padelhall

För att få montera upp tyger i en padelhall eller idrottshall måste tygerna vara flamskyddade. Vi har stor kunskap i detta då vi enbart har flamskyddade golv och textiler och har jobbat i många år med detta. Viktigt är att du har kontakt med lokalägare och räddningstjänst för att se om de har några speciella krav på padelhallen. Har de inte det ska det räcka med C-s1, d0 på tygerna och Cfl-s1 på golvet. Men kolla så alla textiler och nålfiltsmattor håller rätt flamskyddsklass så du slipper riva ut det när räddningstjänst gör kontroll. Vi har tyvärr varit med om att ersätta textil och golv till produkter med rätt egenskaper gällande flamskydd och akustik.

Bollstopp mellan padelbanorna

Letar du efter bollstopp så förlupna bollar inte studsar in på andra banor kan vi leverera bollstopp som hänger mellan padelbanorna. De sys normalt av scenmolton och fungerar även ljudabsorberande och har en effekt genom att ljud förhindras att transporteras genom lokalen.

Bländskydd i padelhallar

akustik padelhall bländsskydd bollfång
Akustiskt bländsskydd i padelhall

Ibland ligger padelbanorna placerads så att de bländar varandra och det är helt oundvikligt i vissa arenor. Ofta sitter ett nät bakom padelplanen men att hänga ett akustiskt, ljudabsorberande tyg istället har flera fördelar. Du får att bollfång, precis som nätet men textilen skärmar av ljuset så padelspelare på banorna jämte inte blir bländade. En stor fördel speciellt under matcher och turneringar. Att hänga tyger har rent akustiskt en fördel eftersom de fånga ljud som transporteras genom lokalen.

Rent effektmässigt har en textil högre effekt 15 cm från vägg men det finns en fördel med att försöka absorbera ljudet så tidigt som möjligt där det uppkommer. På så sätt sprids inte ljudet ut från banan och du får en lugnare akustik och miljö i padelhallen. Samtidigt får du en mindre störande spelupplevelse eftersom padelspelarna inte blir bländade på banorna bredvid.
Här ser du en variant som fungerat mycket bra hos en kund utanför Stockholm. Bländskydd, bollfång och akustiskt ljudreducerande på samma gång. Textilen är en specialtextil eftersom det krävdes extra högt flamskyddsklass i denna lokal.

Skenor

Eventgross har ett stort sortiment av skenor till offentliga lokaler som skolor, sjukhus och idrottsarenor som padelhallar. Våra skenor är av högsta kvalité för många underhållsfria år av användning. Ska tygerna hänga stilla kan du använda vanliga glid i skenorna, men ska de kunna flyttas rekommenderar vi vagnar med hjul. Vagnar med hjul ökar inte bara livslängden. Det gör att tygerna flyttas lättare, tystare, håller längre och ger ett klart proffsigare intryck till besökaren. Här återfinner du skenor och ridåbanor.

Upphängning av akustiska tyger

Upphängning akustisk tyg

Att hänga tunga, höga tyger i skenor blir snabbt kostsamt eftersom det behövs grova skenor för att klara att hålla tyngderna. En billig och snabb lösning är att sy upp ljudabsorberande tyger med öljetter i ovankant och sen hänga i vajer. Det går att hänga direkt i vajern men vill du kunna ta ner tygerna enkelt om någon blir smutsig eller går sönder så rekommenderar att hänga i kabinhakar. Tänk på att långa sträckor ger vajer som hänger ner och det blir inte så snyggt. Det hjälper att avlasta på några få ställen för att få akustiska tygerna att hänga lite snyggare.

Egen sömnad

scenmolton akustik sömnad
Sömnad akustiska textiler

Vi har egen sömnad i våra egna lokaler och kan sy upp tyger efter dina mått i alla våra tyger. Vi lägger stor vikt att vårt slutresultat ska bli snyggt och bra och levererar både sömnad och textil med hög kvalité! Eftersom vi själva utför sömnaden kan vi göra små ändringar snabbt och vi kan normalt leverera med korta leveranstider med bra priser. Vi syr allt från tunna voile-tyger till tunga ljudabsorberande tyger som scenmolton och kalmuk med våra kraftiga industrisymaskiner. Information om sömnad.

 

Klämmor till att hänga tyger

Klämma att hänga tyger
Klämma till att montera tyger

Väljer du att bara köpa rent tyg måste det ha en infästning så du kan fäste tyget i taket eller någon balk strax under taket. Eventgross smarta klämma monterar du i ovankant av det ljudabsorberande tyget och får på så vis en möjlighet att montera upp akustik textilen. Uppfästning kan ske med hjälp av skruv, spik eller genom att trä en vajer genom hålet i den löstagbara öljetten eller klämman. Snabb och enkel montering! Går utmärkt att montera denna klämma så tyget hänger veckat om du önskar det. Se våra klämmor till tyg här.

 

Vi får många frågor om klämmorna så vi har tagit en enkel bild på hur det kan se ut att hänga akustiska ljudabsorberande tyger i din padelhall.

Klämma till akustiskt tyg i padelhall
Klämma till akustiskt tyg i padelhall

Textil med tryck

Tryckt textil i padelhall
Tryckt textil i padelhall

Vi levererar tryckta tyger till padelhallar för att visa upp egna loggan men även sponsorer i arenan. Bra tryck på en matt textil som hänger snyggt i din lokal. Självklart är denna textil flamskyddad och genomsläpplig för ljud så har du ljudabsorbenter eller akustiskt, ljudabsorberande textil bakom så kommer ljudet att absorberas även bakom denna reklamvepa.

Ljudabsorbenter i tak

Att montera ljudabsorbenter i tak ser vi ofta i padelhallar och det kan rent spontat kännas som en naturlig lösning. Ljudabsorbenter eller perforerad plåt i taket på en padelhall är en viktig del i akustikbehandlingen av lokalen. Att absorbera ljud som går rakt upp mot taket är viktigt och ser till att ljudet inte studsar vidare. Tyvärr är detta en dyrare lösning än ljudabsorberande textiler och ofta väljer man att bara fylla viss del av taket. Vi har möjlighet att leverera ljudabsorbenter om du önskar det. Lyssna med oss vad vi har för alternativ!

Olika typer av ljudabsorbenter

Det finns främst två olika typer av ljudabsorbenter till tak i padelhallar. Det är mineralullsbaserade och polyesterbaserade. Rent funktionsmässigt är de ganska likvärdiga där de absorberar ljudet på ett bra sätt. Hade det inte varit någon risk att bollar kommer upp i taket hade det inte varit någon fara att montera ljudabsorbenter med stenull eller glasull. Men i padelarenor slås bollar upp i taket lite då och då och då ska man försöka undvika ljudabsorbenter med stenull och glasull. Ljudabsorbenter i polyester är helt harmlösa och dess fiber är inte skadliga. Dessutom är de betydligt starkare och segare än absorbenter tillverkade av stenull och glasull. Vi rekommenderar polysterbaserade ljudabsorbenter då de inte avger några fiber som du inte vill ha i en idrottsmiljö. Ofta är polyesterbasterade absorbenter något dyrare men i längden är det en väl investerade pengar.

Ljudabsorbenter på väggar

Ljudabsorberande tyg padelhall
Padelhallen Padel Club, Ljungby med akustiktyger. 

Att montera ljudabsorbenter eller perforerad plåt på väggarna kan vara ett sätt att ta hand om de lägre frekvenserna i en padelhall. Det är inte så mycket ljud som tygerna inte klarar i en padelhall men en del av våra kunder vill ändå gradera sig om monterar ljudabsorbenter på väggarna. De billigaste absorbenterna är inte så snygga vilket gör att de monterar akustiktyger som till exempel scenmolton framför. Att ha akustikreglering för lägre frekvenser än textil hanterar på väggarna eller tak kan vara ett bra sätt att undvika eventuella stående vågor och resonansproblematik.

Ljudabsorbenter – Att vara eller inte vara

Ljudabsorbentet är såklart lite dyrare än textiler men fyller en bra funktion i padelhallar. Ljudet som går rakt upp mot taket är bra att ta omhand och där är ljudabsorbenter ett bra alternativ. Vi har i nära samarbete med flera padelhallsbyggare levererat ljudabsorberande akustiktyger till en stor mängd hallar runt om i Sverige och vi har lärt oss mycket under den resan. Eventgross kommer dessutom från ett akustiskt bolag som importerat och tillverkat akustiska artiklar till skolor, idrottshallar och musikstudios. Numera är vi fokuserade på akustiska textiler och akustikdukar med flamskydd.

Tryckta ljudabsorbenter i padelhallar

Vi kan leverera tryckt textil med bra genomsläpp av ljud till att klä absorbenter i polyesterfiber eller mineralull som stenull och glasull. Regla upp en ram med en regel, till exempel 120 mm djup. I ramen reglar du upp cc60 och monterar in ljudabsorberande material som mineralull varpå du häftar fast det tryckta textilen på sidan av reglarna. Runt ramen sätter du lister för att dölja häftorna. Textilen som används för tryck är matt, har hör genomsläpp för ljud till bakomvarnade ljudabsorbent och är flamskyddad. Denna lösning blir både snygg och förbättrar akustiken i din padelhall samtidigt som du kan dra in pengar från sponsorer.

Golv i padelhallar

Nålfiltsmatta Padelhall
Nålfiltsmatta till padelhall

Även golv har påverkan på akustiken i en tennis- eller padelhall. Dels så kan du dämpa stegljud vilket leder till minde ljud i lokalen och del absorberar textila plattor och nålfiltsmattor ljud. Här hittar du våra nålfiltsmattor. En kund till oss upplevde mycket stor skillnad på ljudet i lokalen efter de lagt in nålfiltsmattan runt padelbanorna.

Nålfiltsmatta Lindau – Nålfiltsmatta på rulle. – Vår absolut mest sålda matta till padelhallar. Denna matta har vi sålt sedan vi introducerades i padel-världen av de första som byggda arenor i Sverige.  Vi har levererat till många hallar från norr till söder.

 

Nålfiltsmatta padelhall
Nålfiltsmatta padelhall

 

Nålfiltsmatta Merlin – Stabilare matta än Lindau. Även om denna nålfiltsmatta ligger i samma klass i slitstyrka så är denna matta ett stabilare val om du vill att det ska hålla länge. Tjockare och med mer material och såklart flamskyddad precis som Lindau.

Textilplattor

Golv padelhall, Nålfiltsmatta

Fördelen med textilplattor är att de går snabbt och enkelt att lägga. De går enkelt att byta ut om någon del blir skadad eller om någon spiller på dem så det inte går att tvätta bort. Det är något högre pris på dessa än rullvara som nålfiltsmatta Lindau och Merlin men det har sina fördelar. Våra textilplattor hittar du här.

Textilplatta Flat

Flat är en slät nålfiltsplatta i 50×50 cm storlek som vi lagerhåller. Ytan är slät, det vill säga ytan inte har någon struktur eller ränder. Fungerar utmärkt att lägga in i padelhallar, kontor, entrén och loungen.

Rött golv till padelhall
Rött golv till padelhall, textilplattor

Textil platta Rips

Textilplatta padelhall
Textilplatta padelhall

Har en yta med linjer eller ränder, vi kallar den för ribbad. Finns i olika färger men normalt är det ljust eller mörkt grå som gäller, eller en blandning av de båda. Textilplattorna är 50×50 cm och har en stabil baksida. Rips har lite mer material i luggen än Flat. Vi har lagt in Rips på vårt kontor 2016 och textilplattorna ligger fortfarande kvar och ser snygga ut.

Akustikduk

Akustikduk är Eventgross första akustiska produkt brukar vi säga. Den kommer från att arv från vår akustiska bakgrund och tog egentligen många år innan vi började sälja den i större mängder. Men nu är den väl inarbetad och vi har många stora och små kunder i Norden och Baltikum. Vi har två varianter som är för permanent installation, Akustikväv 75 och akustikduk 450. Den lite kraftigare akustikväven är ljudabsorberande i sig själv och kan monteras utan ljudabsorbenter bakom om så önskas. Här finns vår akustikduk.

Bygg upp en ljudabsorberande vägg i din padelhall

Att ha en hel vägg där du inte bara absorberar de frekvenser som akustiktygerna klarar av kan vara en stor fördel för att få en snygg och ekonomisk lösning på akustiken. Det är relativt enkelt och går att montera till stor del detta helt själv.

Du börjar med att regla upp cc 60 cm, så högt du vill ha den ljudabsorberande ytan. Djupet kan du själv justera genom att använda olika djupa reglar. Vi rekommenderar minst 90 mm, gärna djupare om det finns utrymme i budgeten. Mellan reglarna monterar du isolering eller ljudabsorbenter. Det finns speciella lite hårdare skivor av mineralull om du vill ha mer absorbering i de lägre frekvenserna men det finns även polyestervarianter om du önskar det.

När de ljudabsorberande materialet är monterat mellan reglarna spänner du akustikväven utanpå detta. Till sist monterat du glespanel eller hålade skivor för att skudda väggen. Det går även att montera stora hålade plåtar. Idag kan du perforera dem i egendesignat motiv vilket kan bli otroligt effektfullt! Hur som helst är akustikduk med utanpåliggande panel en lösning som kommer hålla länge och förbättrar din akustik i padelhallen under mycket lång tid.

Akustikduk padelhall akustik
Akustikduk förbättrar akustiken i padelhallar

Akustikduk med tryck

Det går att göra eget motiv på akustikduken eller printa den i din logofärg om du vill göra padelhallen än mer profilerad.

Vi är professionella leverantörer av akustiska material till padelhallar och andra idrottshallar. Eventgross utför inte montage utan många av våra kunder gör detta själva. Vi har dessutom många underleverantörer som köper våra material och monterar så vi har valt att inte konkurrera med dem. Behöver hjälp med montering så kan vi säkert hjälpa dig med kontakter så du kan få hjälp med detta.

Scenmolton med samma specifikationer är olika

Precis som konstgräs till padelbanor, träningsbyxor, padelracket så finns även scenmolton i olika kvaliteter. Det kan finnas stora skillnader i kvalité beroende på vem som är tillverkare. För att visa hur stor skillnad det kan vara har vi tagit en bild på två olika moltontyger, en från vår tillverkare (vänster på bilden) och det andra provet från en annan leverantör (höger på bilden). Tyget till höger har inte alls samma egenskaper som vår molton, även om vikt, flamskydd och annat är exakt det samma.

Textilen till höger är tillverkad av kraftigare garn, vilket leder till glesare och svagare textiler. Även ljudabsorberingen minskar när den blir gles som denna. Vi har valt att ta en bild på naturfärgad textil för att kunna se vävningen och uppbyggnaden av textilen. Vi håller just nu på att gå igenom ett stort antal tester och analyser som vi gjort tillsammans med en partner, vi hoppas kunna presentera dem här inom kort.

Moltontyg
Till vänster – Eventgross moltontyg.    Till höger – Annan leverantörs moltontyg

Eventgross har agenturen för världens största väveri för moltontyger och de är kända för sin jämna och fina kvalité. Det har visat sig sedan 2014-15 att vår scenmolton  klarar bollar från både padel och tennis i många, många år. Vi tycker vår textil blir snyggare efter att ha använts ett antal år.

Akustiska och ljudabsorberande textiler – Video

Vi har satt ihop en liten kort video om våra tyger och andra artiklar vi levererar till padelhalar. Lägg en minut så får du snabbt den informationen du behöver!